Мене досі не відпускає відчуття подиву після поїздки до Переяслава. Я, як великий шанувальник української історії та культурної спадщини, вважав, що знаю про це місто багато, але реальність перевершила всі очікування! Я просто вражений тим, як маленьке містечко змогло зібрати та зберегти таку колосальну кількість музеїв та пам'яток. Понад двадцять музеїв! Це справді вражає і змушує задуматися про значення Переяслава для всієї України. Особливе місце в моєму серці посів Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини. Це не просто збірка хат, це жива історія, що дихає духом минулого, де можна побачити, як жили наші предки, чим вони займалися, і яке було їхнє оточення. Це місце, де час ніби зупинився, щоб дати нам змогу відчути автентичність українського села. Я гуляв там цілий день і не відчув втоми, лише непереборне бажання побачити ще більше і дізнатися глибше.
Мені здається, що влада міста, спільнота та всі небайдужі люди роблять надзвичайну справу, зберігаючи та популяризуючи культура Переяслава. Це приклад для багатьох інших міст. Я дуже раджу всім, хто ще не був там, обов'язково включити його до свого туристичного маршруту. Це не просто поїздка, це подорож у часі та глибинне знайомство з українською душею. Я знайшов чудовий ресурс, де зібрана актуальна інформація про культурне життя міста, його заходи та історію.